Січень-лютий 2010: Собор св. Софії та Києво-Печерська лавра в полі зору Центру всесвітньої спадщини та ІКОМОС

29 січня 2010 р. Україна подала звіт усталеної форми про стан охорони столичного об’єкта Списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО №103 - Собору святої Софії, Києво-Печерської лаври та прилеглих монастирських споруд, а 1 лютого 2010 р. - додаткову інформацію стосовно згаданого комплексу  пам'яток на запит Комітету всесвітньої спадщини ЮНЕСКО.



103 Київ: Собор Святої Софії, Києво-Печерська Лавра та прилеглі монастирські споруди (Україна) 
Рік включення до Списку всесвітньої спадщини 1990 рік.
Критерії (і) (іі) (ііі) (IV)
Рік включення до Списку всесвітньої спадщини під загрозою Не включено
Попередні рішення Комітету всесвітньої спадщини ЮНЕСКО:
32 СОМ 7В.111; 32 СОМ 8В.68; 32 СОМ 8Б; 33 СОМ 7В.125
Міжнародна допомога Загальна кількість коштів, виділених на об'єкт: (1998-2009 рр.) 44 720 дол. США. Фонд додатково бюджету ЮНЕСКО Немає

Попередні моніторингові місії 
Травень 1999 року: ІКОМОС, місія експертів; квітень 2006 року: місія експертів (Італійський цільовий фонд); листопад 2007 року: Центр всесвітньої спадщини провів інформаційну зустріч для управляючих об'єктами всесвітньої спадщини; березень 2009 року: Центр всесвітньої спадщини / ІКОМОС, реактивна моніторингова місія.
Фактори, що впливають на об'єкт всесвітньої спадщини згідно попередніх звітів
Активний розвиток міста
Ілюстраційні матеріали http://whc.unesсо.огg/еn/1І5І/527
Поточні питання збереження
Країна-учасниця подала звіт про стан збереження об'єкта 29 січня 2010 року та додаткову інформацію 1 лютого 2010 року на запит Комітету всесвітньої спадщини ЮНЕСКО на 33-ій сесії (Севілья, 2009)
а) Управління
Закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо охорони культурної спадщини» включає спеціальні заходи для формування єдиної системи управління об'єктами всесвітньої спадщини. Проект на сьогодні знаходиться на розгляді українського парламенту.
b) Печери Києво-Печерської Лаври
Комітет всесвітньої спадщини ЮНЕСКО занепокоєний станом печер Києво-Печерської Лаври. Країна-учасниця звітує про задовільний загальний стан Лаврських печер. Було запроваджено систему постійного моніторингу їхньої збереженості, температури тощо. Однак, країна-учасниця визнає незадовільний стан зберігання деяких недосліджених гілок печерних комплексів. Всебічне вивчення цих територій включає особливі та комплексні дослідження стародавніх написів та фрескового живопису. Було затверджено проект програми комплексної реабілітації «Варязьких печер». Країна-учасниця також доповідає, що нестабільний стан гілки печер «Батиєм убієнних» внаслідок аварійної ситуації в 2005, повністю виправлено. Проект реставраційних робіт в Національному Києво-Печерському історико-культурному заповіднику підготовлено в рамках Державної цільової програми проведення в Україні фінальної частини чемпіонату Європи 2012 року з футболу.
с) Собор Святої Софії
Останнім часом завершена реконструкція та модернізація інженерних мереж на території ансамблю Софійського собору, завершена реставрація настінного живопису в Апостольському приділі собору, виконуються роботи з реставрації Брами Заборовського та відновлення прилеглої до неї будівлі кордегардії, в рамках Комплексної програми збереження об'єктів Національного заповідника «Софія Київська» на 2003-2010 роки».
d) Міське планування та питання меж об'єкта
З 2009 року розробляється новий Генеральний план розвитку міста, включаючи новий план міського зонування. Цей план буде враховувати також межі об'єкту всесвітньої спадщини та його буферні зони. Для буферних зон повинен бути введений суворий режим. На сьогодні розглядається пропозиція по можливому створенню єдиної буферної зони для всіх компонентів об'єкта, яка б поширювалася на Дніпровські схили. Готується документація щодо культурного ландшафту правого берега Дніпра. Для всіх цих заходів не встановлено граничного терміну. Генеральний план розвитку Національного Києво-Печерського історико-культурного заповідника - одного із компонентів об'єкта всесвітньої спадщини, який досі розробляється, має стати частиною Генерального плану розвитку міста.
e) Зміни в буферній зоні та навкруги об'єкта всесвітньої спадщини.
В 2009 році органи державної влади переглянули пропозиції по всім новим проектам будівництва та реконструкції в межах об'єкта всесвітньої спадщини та його буферній зоні. Інформація щодо цих пропозицій буде передана до Центру всесвітньої спадщини ЮНЕСКО.
15 лютого 2010 року країна-учасниця зустрілася з представниками ІКОМОС щодо будівництва комплексу за адресою вул.. Гончара, 17-23, яка розташована в буферній зоні об'єкта всесвітньої спадщини. За результатами цієї зустрічі Центр всесвітньої спадщини ЮНЕСКО було поінформовано, що всупереч рішенню Комітету всесвітньої спадщини ЮНЕСКО (Рішення 33 СОМ 7В.125) стосовно стану збереження об'єкта всесвітньої спадщини, будівельні роботи продовжуються швидкими темпами.
Центр всесвітньої спадщини ЮНЕСКО та ІКОМОС дуже занепокоєні з приводу впливу цих будівельних робіт на визначну світову цінність об'єкта і наполегливо рекомендують країні-учасниці виконати рішення Комітету всесвітньої спадщини ЮНЕСКО з цього питання.
Центр всесвітньої спадщини та ІКОМОС рекомендують уважно вивчити стан збереження вказаного об'єкта та врахувати, що в разі відсутності помітного прогресу до 2011 року, об'єкт може бути внесений до Списку всесвітньої спадщини, що знаходиться під загрозою.

Рішення: 34 СОМ 7В.103
Комітет всесвітньої спадщини,

1. Вивчивши документ WHC-10/34.СОМ/7В,
2. Враховуючи рішення 33 СОМ 7В.125, прийняте на 33-й сесії КВС (Севілья, 2009);
3. Визнаючи проведення реставраційних робіт та моніторингу основних пам'яток в охоронній зоні Національного заповідника „Софія Київська", а також печер на території Лаври;
4. Відмічає, що розробляється комплексна програма реабілітації по „Варязьким печерам" та просить країну-учасницю надати копію програми для розгляду;
5. Сильно жалкує, що не було впроваджено мораторію на низку об'єктів до того часу, доки Генеральним планом розвитку міста не буде визначено відповідне використання цих ділянок, та повторює своє прохання крані-учасниці зупинити реалізацію цих проектів,
враховуючи їх невідповідність правилам та можливий шкідливий вплив на визначну світову цінність об'єкта:
а) будівництво на території навколо Арсеналу і земляних валів, на яке проводиться міжнародний тендер; b) готельний комплекс навколо Спаса на Берестові; с) готельний та житловий комплекс на місці колишнього військового заводу біля Арсеналу; d) будівництво в буферних зонах Собору Святої Софії; e) високі будівлі, що можуть зруйнувати історичну панораму монастирського ландшафту на схилах Дніпра,
6. Закликає країну-учасницю прийняти Закон „Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо охорони культурної спадщини", а також просить країну-учасницю терміново затвердити
новий Генеральний план розвитку міста, включаючи генеральний план збереження об'єкту та його буферної зони;
7. Також закликає країну-учасницю надати Центру всесвітньої спадщини ЮНЕСКО та дорадчим органам три друковані та електронні копії проекту єдиного плану управління для розгляду.
8. Також повторює своє прохання країні-учасниці розглянути можливість розширення східної границі буферної зони Святої Софії до Майдану Незалежності включно, який є важливою частиною міської структури
буферної зони, та ініціювати вивчення візуальних перспектив розташування пам'ятки на Дніпровських схилах.
9. Надалі просить країну-учасницю передавати до Центру всесвітньої спадщини відповідно до параграфу 172 Оперативних Настанов „інформацію про наміри проведення або погодження основних реставраційних та нових будівельних робіт, які можуть вплинути на визначну світову цінність об'єкта"
10.Пропонує країні-учасниці запросити спільну реактивну моніторингову місію Центру всесвітньої спадщини та ІКОМОС для оцінки загального стану збереження об'єкта та виконання рішень Комітету всесвітньої спадщини;
11.На закінчення просить країну-учасницю надати Центру всесвітньої спадщини ЮНЕСКО до 1 лютого 2011 року звіт про стан збереження об'єкта, а також про кроки, здійснені для виконання вказаного рішення для розгляду Комітетом всесвітньої спадщини на своїй сесії в 2011 році.

Немає коментарів:

Дописати коментар