Березень 2010: Спільна ухвала щодо історичного центру Львова

2 березня 2010 р. відбулося спільне виїзне засідання президії Науково-методичної ради з питань охорони культурної спадщини Міністерства культури і туризму України та бюро УНК IКОМОС у Львові.  
Враховуючи цінність та значимість об’ємно-просторової структури міста в межах об’єкта Списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО, рішенням спільного засідання висловленого низку зауваг та рекомендацій місцевій владі. 



Рішення спільного виїзного засідання президії Науково-методичної ради з питань охорони культурної спадщини Міністерства культури і туризму України та бюро УНК IКОМОС у Львові 2 березня 2010 р.

Заслухавши та обговоривши інформацію про стан пам’яток об’єкта Списку всесвітньої спадщини «Ансамбль історичного центру м. Львова», ознайомившись із ситуацією на місці, беручи до уваги рішення Комітету всесвітньої спадщини ЮНЕСКО 31COM 7B.120 (2007 р.) та 33COM 7B.126 (2009 р.), а також резолюцію виїзного засідання УНК ICOMOS від 16-17.11.2007 р., в и р і ш и л и:
1.     Відзначити, що зусиллями державних і місцевих органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування здійснені заходи щодо покращення стану збереження окремих пам’яток, що перебували в аварійному стані, зокрема Палацу Бандінеллі (площа Ринок, 2), житлових будинків по вул. Краківська, 9; Федорова, 8; площа Ринок, 27 та інші.

2.     Відзначити позитивним факт відновлення діяльності Державного історико-архітектурного заповідника у м.Львові, що сприятиме ефективнішому управлінню територіями об’єкта Списку всесвітньої спадщини «Ансамбль історичного центру м.Львова». Рекомендувати Львівській облдержадміністрації,  Міністерству регіонального розвитку і будівництва та Міністерству культури і туризму невідкладно здійснити комплекс організаційних заходів щодо активізації діяльності Державного історико-архітектурного заповідника у м.Львові.
3.     Звернути увагу Львівської облдержадміністрації та Львівської міської ради на відсутність в повному обсязі історико-містобудівної документації, продовження практики проведення будівельних робіт в історичному центрі м.Львова без погодженої у встановленому порядку науково-проектної документації та без дозволів центрального органу виконавчої влади у сфері охорони культурної спадщини.
4.     Рекомендувати Львівській облдержадміністрації та Львівській міській раді розробити та подати на затвердження протягом поточного року план управління об’єктом Списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО «Ансамбль історичного центру м.Львова».
5.     Рекомендувати Львівській облдержадміністрації та Львівській міській раді подати на затвердження у встановленому порядку відкориговані проекти:
-         меж історичних ареалів міста та режимів їх використання;
-         меж території об´єкта Списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО «Ансамбль історичного центру м.Львова» та його буферної зони.
6. Враховуючи цінність та значимість об’ємно-просторової структури територій міста в межах об’єкта Списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО, рекомендувати розробку проектів регенерації по кожному кварталу історичної забудови. Наголосити, що розробленню проектів регенерації пам’яток історичної забудови має передувати весь комплекс науково-дослідних робіт.
7. Вважати за недоцільне подальше ущільнення історичної забудови Львова сучасними об'єктами за рахунок нового будівництва в межах історично сформованих площ і скверів, а також у межах територій пам’яток.
8.    Враховуючи дисгармонійність новозбудованої споруди «Укрсоцбанку» по пл. Міцкевича, 10, рекомендувати Львівській міській раді розглянути можливість здійснення реконструкції фасадів зазначеної будівлі.
9. Рекомендувати Львівській міській раді розробити та затвердити у встановленому порядку місцеві правила забудови  з урахуванням вимог до збереження традиційного характеру середовища в межах історичних ареалів міста.
10. Рекомендувати Львівській облдержадміністрації та Львівській міській раді забезпечити постійний режим громадського обговорення та громадського контролю за управлінням територією об’єкта Списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО «Ансамбль історичного центру м.Львова».

Заступник Міністра культури і туризму України,

президент УНК ІКОМОС

Микола ЯКОВИНА

Немає коментарів:

Дописати коментар